onsdag 9 september 2015

Peniche 8 september – labbar och liror

Helder Cardoso (närmast) och Ulf Ottosson spanar efter större liror och annat godis.


Den andra dagen inleddes mycket mera lovande än den första. Ingen dimma under efternatten utan klar sikt och en svag till måttlig nordlig vind. Sammanstrålade med Helder på obsplatsen (som ligger under ett stort betongkors) strax före 07:00 och konstaterade att det var fri sikt även över havet. När solen steg upp lyste den vita fyren högst upp på Ilha Berlenga, en knapp mil västerut milsvitt omkring.

När det ljusnat drog det tämligen omgående igång ett sträck av havssulor, labbar och liror. Medan sulorna och labbarna drog söderut, flög baleariska liror och gulnäbbade liror både norrut och söderut. En stor del av de sistnämndas rörelser har nog mera karaktären av fisketurer än av egentlig flyttning.

Av labbar sträckte främst storlabbar men även några kustlabbar och bredstjärtade labbar. Under de tre timmarna fram till klockan 10:00 passerade nog närmare 30 storlabbar (Helder har de exakta summorna). De flesta av dessa kom på hög höjd och i stadig flykt mot söder. De har en alldeles speciell jizz; de är både tunga och eleganta på samma gång.

Förutom de talrika gulnäbbade och baleariska lirorna sträckte några mindre liror mot söder liksom en grålira. Den sistnämnda är den klart elegantaste av lirorna med en flykt som verkligen ser ut att behärska elementen. När vi såg den på långt håll i strålande solsken lyste de ljusa partierna på vingarnas undersidor dessutom som av silver.

Vi fick också stifta första bekantskapen med en av de lokala pilgrimsfalkarna. De häckar ett par i bergsbranten längst ut på udden, och möjligen var det en unge från detta par som kom inflygande från havet med ett byte i klorna. När den närmade sig land blev den intensivt mobbad av unga trutar, men den behärskade deras attacker och slog sig ner på en (för oss) skymd klippa nedanför oss.

Efter en siesta och en liten vandring inne i centrum var det åter dags att åka ut till obsplatsen vid Cruz de Remedies strax före 17:00. Vinden var fortsatt nordlig, vilket innebar att fåglarna passerade oss ganska långt ut. Jag ser verkligen fram emot en dag med västliga vindar som trycker in fåglarna närmare kusten. Men det var i alla fall rätt bra fart på sträcket, framför allt av havssulor men också av liror.

Helder och jag har diskuterat skillnader i utseende och rörelsemönster mellan baleariska liror och mindre liror. De förstnämnda är i regel smutsbruna i varierande grad undertill och ganska mörkt bruna på ovansidan, medan mindre lirorna snarare ger intryck av vara vita under och svarta ovan. Balearisk lira ger också intryck av att ha något längre vingar som dessutom rörs mera fladdrande jämfört med mindre lirans stelare flykt.

Vi ett tillfälle ropade jag ut att en mindre lira kom norrifrån ganska nära. Men det var något som inte stämde. Den var visserligen vit undertill, ända ut mot stjärten, men den var inte lika kontrastrik som en mindre lira och flög dessutom mera likt en balearisk. Vi kom efter lite diskussion och litteraturstudier fram till att denna individ nog kunde betraktas som av ”Yelkouan-type”, dvs. att det skulle kunna röra sig om den mindre art av lira som finns i centrala och östra Medelhavet men som regelbundet rör sig ut mot Atlanten.

Kort därpå kom en större fiskebåt in från havet i väster. En svärm av trutar följde båten, och när jag spanade igenom flocken hittade jag en ganska kontrastrik, större lira med en betydligt stelare vingföring än de gulnäbbades nästan jordugglelika mjuka rörelser. Det var just en större lira (som namnet till trots är något mindre än den gulnäbbade). Större liran övervintrar liksom gråliran i Nordatlanten (under vår sommar) och flyttar vid denna tid söderut mot häckningsplatserna som är belägna i södra Atlanten (där det nu går mot vår).

Helder for iväg till busstationen för att hämta Ulf Ottosson, som anlänt från Luxemburg under eftermiddagen och ska göra oss sällskap de närmaste tio dagarna. Man kan uttrycka det som att Ulf hamnade i hetluften direkt. En ny större fiskebåt närmade sig nämligen från havsvidderna i väster och följdes av en ännu större svärm med trutar. Tillsammans med dessa följde närmare 15 större liror, varav samtliga lämnade båtens kölvatten och drog söderut när båten styrde in mot hamnen i Peniche.

Även under kvällen sträckte en del labbar söderut. Det var mest storlabbar men även några bredstjärtade labbar och kustlabbar. För övrigt har alla labbar vi hittills sett varit adulta eller subadulta. Inga årsungar ännu.

På kvällen middag på fiskrestaurangen Mirandum, en restaurang som verkligen kan rekommenderas. Men boka i förväg! De verkar inte löna sig att komma dit utan att först ha reserverat bord.


(AW)