måndag 20 februari 2017

När det gäller fåglar ska man aldrig säga aldrig

Lördagen 11 februari var vi på väg i bil upp i de österrikiska alperna för att åka skidor en vecka. När vi passerade bergsbyn Mühlbach några mil sydväst om Salzburg, flög två alpkajor över vägen alldeles framför oss. Mühlbach ligger på 860 meters höjd över havet, och så mycket lägre än så söker sig nog inte alpkajor vintertid. Under sommaren håller dessa fåglar till kring de allra högsta bergstopparna. De hör till de mest utpräglade höghöjdsfåglarna i Europa.

Alpkajan är en höghöjdsspecialist som mycket sällan söker sig ner till lägre höjder.
Foto: Anders Wirdheim


Men att alpkajan är en bergstopparnas fågel innebär inte att den skyr människans närhet. Det är snarare tvärtom – i alla fall vintertid. Det är många svenska skidåkare och fågelskådare som haft sitt första möte med denna sällskapliga fågel på restauranger med uteserveringar i Alpernas skidbackar. Alpkajorna kommer ofta fram till borden och snor gärna åt sig både brödsmulor och pommes frites om de får möjlighet. Att en vilsen alpkaja i Halmstad sommaren 2015 sökte sig till en koloniträdgård med fågelmatning och till en hamburgerrestaurang med uteservering var alltså inget märkligt utan snarare inte oväntat.

Fyndet i Halmstad sommaren 2015 blev ”klamrat” av Raritetskommittén. För er som inte är så insatta i fågelskådarnas vokabulär innebär det att den blev betraktad som en rymling. Kommittén ansåg det troligare att den rymt från någon bur än att den tagit sig till Halmstad på naturlig väg. Bakom detta ställningstagande fanns dels det faktum att alpkajan som sagt är en extrem höghöjdsart samt att det visade sig finnas alpkajor till salu på en brittisk burfågelsajt.

Alpkaja i en koloniträdgård i Halmstad sommaren 2015
– en bild som kanske inte är så paradoxal som den kan verka.
Alpkajan söker sig nämligen mer än gärna till människans närhet om det vankas föda.
Foto: Tommie Fagerberg


Raritetskommitténs ställningstagande var både rimligt och logiskt, men samtidigt ska man kanske aldrig säga aldrig när det gäller fåglar. Det finns numera en hel rad märkliga fågelfynd i Sverige som verkligen kan få en att undra över hur de aktuella fåglarna kommit hit. Ett aktuellt exempel är den nordamerikanska tundrasparv som dök upp utanför Staffanstorp i Skåne i november i fjol. Tundrasparven tillhör inte den typ av långflyttande fåglar som kan förväntas hamna rejält på avvägar, och den är inte heller påträffad i Europa tidigare. Andra märkliga fågelfynd i denna kategori är den tofslunne som sågs i Laholmsbukten på senvåren 1994 och papegojalkan som kom traskande på en brädgård i Jönköping en decemberdag 1860. Båda dessa arter hör hemma i norra Stilla havet.

Tittar vi utanför Sveriges gränser finns många fler exempel. Bland annat finns det flera fynd av vitkronad stenskvätta i norra Europa. Denna art förekommer som närmast i Nordafrika och är där en stannfågel, med andra ord inte heller den en art som kan förväntas hamna rejält på avvägar. Men ett av de europeiska fynden kan kanske ge en fingervisning om hur det gick till när just den fågeln hamnade vilse. Den 5 juni 1982 hittades en individ av denna art i sydöstra England, och det anmärkningsvärda var att dess uppdykande sammanföll med nedfall av damm från Sahara.

Man skulle ju kunna tänka sig att en kraftig sandstorm över norra Sahara fört en massa sand, och kanske en och annan fågel, högt upp i atmosfären och att allt detta senare blåst norrut.

Modern fågelforskning har löst många av fågelflyttningens gåtor, och i ett antal fall visat att fågelflyttningen går både snabbare och i längre etapper än vad vi tidigare trott varit möjligt. Men samtidigt som flera frågor har fått sin lösning, har nya frågor ställts. Det är nästan som att ju mer man lär sig, desto mindre vet man.


Så när det gäller fåglar – antingen det gäller alpkajor, tundrasparvar, tofslunnar eller papegojalkor – ska man nog aldrig säga aldrig.