onsdag 16 september 2015

Peniche 16 september – oj, oj, oj vilken dag!


Atlantens vågor slog med full kraft in mot klipporna i Peniche,
och utanför passerade tusen och åter tusen havsfåglar förbi.


Innan du börjar läsa detta tycker jag att du ska ta fram något stärkande och sedan sätta dig ner. Jag tänker nämligen berätta något i hästväg: Denna dag är en av de allra bästa fågeldagar jag upplevt – och frågan är om jag någonsin kommer att få vara med om något liknande igen.

Detta konstaterande gäller säkert även mina skådarkollegor Ulf och André från Sverige och Helder, Pedro, Pedro och Luis från Portugal. Ytterligare två portugisiska skådare var på plats, men deras namn minns jag tyvärr inte. Vi var alltså nio personer som fick uppleva en dag med intensivt fågelskådande från gryning till skymning – det vill säga i 13 timmar!

I lä av ett gammalt hus höll skådarna ut i 13 timmar – och blev rikligt belönade.


Igår kände vi en viss besvikelse över att det passerande lågtrycket inte gav särskilt mycket fågel. Men förmodligen var det så att den friska sydvästliga vinden och de talrika regnbyarna bromsade upp fåglarna längre norrut. När vinden väl vred över mot väst och senare nordväst, brakade det loss.

Den intensiva fågeltrafiken innebar också att vi förlängde räknandet till att inte bara omfatta passen de tre första och de tre sista timmarna utan som sagt hela dagen. Vi räknade närmare 20 000 sträckande havsfåglar med mindre lira som den klart talrikaste arten: Drygt 13 000 sträckte förbi. Men även balearisk lira, grålira och gulnäbbad lira sågs i fyrsiffriga antal. Dessutom kom det förbi en hel del annat smått och gott.
Det enda man kan klaga på är att fotoavstånden blir väl långa.
Här passerar två mindre lirar och en medelhavslira (nederst).
Mer än 1500 gråliror på en dag är en stark upplevelse.
Få andra fåglar behärskar hårda vindar lika elegant.

Den största behållningen för de portugisiska skådarna (utöver de stora antalen) var faktiskt en sträckande stormfågel! Det är en stor raritet i landet. Även 16 fjällabbar väckte uppseende liksom tre rosentärnor. Den sistnämnda är också en raritet på fastlandet men är talrik på Azorerna. Det är mycket möjligt att vi nu blir tvungna att skriva raritetsrapporter på åtminstone fjällabbarna till portugisiska raritetskommittén!

När väl övningen var slut vid 20-tiden var det ett gäng lyckliga men extremt trötta skådare som packade ihop pinalerna.

Två av dagens nästan 250 storlabbar.


Här är de preliminära summorna:

Gulnäbbad lira, 1636
Större lira, 39
Grålira, 1514
Mindre lira, 13014
Balearisk lira, 1615
Europeisk stormsvala, 10
Stormfågel, 1
Brednäbbad simsnäppa, ca 50
Bredstjärtad labb, 266
Kustlabb, 414
Fjällabb, 16
Storlabb, 247
Tärnmås, 2
Tretåig mås, 1
Rosentärna, 3
Silvertärna ca 400

De stora antalen labbar är imponerande, särskilt med tanke på att merparten kom under räknandets sista timmar.


(AW)