torsdag 17 september 2015

Peniche 17 september – ”dagen efter”

Havssulor. Även om vi sett hundratals (och ett par dagar fler än tusen) havssulor
är det först i oktober som kulmen kommer i deras sträck förbi Peniche.

Det var inte utan att vi kände oss en aning bortskämda när vi startade räkningen klockan 07:15. Efter gårdagens enorma urladdning skulle det kunna krävas en del för att få upp humöret ordentligt. Men vi gav oss glatt i kast med fåglarna som fortsatte att dra förbi i goda mängder – om än i betydligt mindre omfattning än igår. Ser man till summorna för de tre timmarna, kan säkert snålvattnet börja rinna hos många havsfågelentusiaster:

Större lira, 2
Gulnäbbad lira, 336
Grålira, 267
Mindre lira, 762
Balearisk lira, 87
Europeisk stormsvala, 1
Havssula, 684
Brednäbbad simsnäppa, 7
Bredstjärtad labb, 19
Kustlabb, 53
Storlabb, 117
Silvertärna, 147
Fisktärna, 4
Fisk/silvertärna, 225
Kentsk tärna, 75
Svarttärna, 20

Under passen delar vi upp räknandet av olika arter mellan oss.
På förmiddagen räknade jag bl.a. mindre lira och balearisk lira.
Det blev en hel del klickande i våra små räkneverk.

Tidigare under veckan undrade vi varför det var så få fisk- och silvertärnor. Vi såg ju nästan enbart kentska tärnor. Men i och med blåsten igår har det även börjat dyka upp större mängder av framför allt silvertärnor. Personligen tror jag att de allra flesta av de obestämda fåglarna är silvertärnor, men de passerar så långt ut att det inte går att avgöra vilken art det handlar om. Men när det gäller de tärnor som passerar nära, är en överväldigande majoritet silvertärnor, i alla fall under dessa dagar.

När det gäller de båda labbarterna kustlabb och bredstjärtad labb råder just nu motsatta förhållanden. Medan en majoritet av kustlabbarna är mörka (denna morgon 40 mörka och 13 ljusa), är de allra flesta bredstjärtade ljusa. Fast det ska sägas att när det väl kommer en mörk, är det en riktig skönhetsupplevelse. Det ska bli intressant att se om fördelningen förändras under höstens lopp. Man skulle ju kunna anta att de kustlabbar som passerar så här tidigt i huvudsak kommer från sydliga delar av häckningsområdet, där en majoritet av fåglarna är mörka, medan de ljusa (som dominerar på tundran) kommer något senare. När det gäller bredstjärtad labb är den ljusa morfen betydligt vanligare än den mörka. Även detta kan nog variera mellan olika delar av häckningsområdet.

Fördelning mellan mörka och ljusa labbar den bra sträckdagen 16 september:
Kustlabb: 83 ljusa (20 %) och 331 mörka (80 %).
Bredstjärtad labb: 224 ljusa (89,6 %) och 26 mörka (10,4 %) + några intermediära eller subadulta.

Mitt på dagen tog jag en liten tur till yttersta udden Cabo Carvoeiro och kikade på de skarvar som håller till på en rauk utanför udden. Det är mest toppskarvar, men några storskarvar brukar även hålla till där.

På den stora rauken utanför Cabo Carvoeiro rastar det alltid skarvar.
Det är mest toppskarvar, men en och annan storskarv ses också.

Eftermiddagspasset blev ytterligare något lugnare än förmiddagen, men vi klagade inte där vi satt i solsken och 23 graders värme på en klippa i hyfsat lä för den lilla vind som blåste. Under passets tre timmar passerade några hundra gulnäbbade liror och havssulor, uppemot ett hundratal gråliror, flera mindre liror och baleariska liror samt minst fyra större liror. Däremot var det ganska magert med labbar – det blev ”bara” ett tiotal kustlabbar, sex bredstjärtade, en fjällabb och drygt tio storlabbar.

Trots att det är 17–18 grader i luften blir man frusen efter tre timmar i vinden.
Ulf och André har pälsat på sig rejält.

Men mot slutet av passet vred vinden till nord och temperaturen sjönk till 17 grader. Runt omkring oss kom det fortfarande folk i shorts och T-tröjor för att fotografera utsikten och solnedgången, men vi satt påpälsade och frös precis som flera av de tidigare kvällarna.

Dagens fisk.
Foto: André Julinder

Då detta var mitt sista egentliga räkningspass, for vi till en bra fiskrestaurang vid hamnen och åt dagens fisk. Eftersom det som vanligt var jag som körde, fick jag hålla till godo med en pytteliten öl medan Ulf och André drack ett lokalt vin. För mig bär det i morgon av på en tredagars rundtur med Portugals turistbyrå. Då blir det säkert en hel del berg som omväxling till de senaste tio dagarnas hav och kust.

(AW)