lördag 19 september 2015

Nordöstra Portugal, 19 september - gamslagsmål

Det är ett fantastiskt fint litet hotell (eller snarare guesthouse) som vi tagit in på. Det är inte enbart smakfullt inrett, det ligger mitt inne i en välbevarad gammal bykärna med anor från medeltiden och med fantastisk utsikt över omgivningen. Här åt vi frukost i morgonsolen medan den unge britten David kryssade svartstare och jag försökte få en prick vid horisonten att bli en svart stork. Inte vet jag om det var en sådan, men den var stor och verkade både svart och vit. Ovansidan gav dessutom intryck av att vara helmörk.

Efter frukosten åkte vi med Fernando till kontoret för skötseln av det lokala naturreservatet. Det är 800 hektar stort och har alltså en egen förvaltning. Där hämtade vi upp en stor hink med slaktavfall och bytte bil till en fyrhjulsdriven landrover. Det senare visade sig kort därpå vara helt nödvändigt. När vi lämnade allfarvägen och körde in i reservatet lämnade vi nämligen också allt vad vägar heter. Fortsättningsvis gick färden på vad som snarast var en stig i mycket kuperad terräng.

Längs vägen såg vi flera härfåglar, lagerlärkor och trädlärkor. En annan fågel som var påfallande talrik var svartvit flugsnappare. Omsider kom vi fram till dalgången av floden Coa, som är en biflod till Douro. Det var där den utfodringsplats för gamar var belägen som vi skulle tillbringa någon timma vid. Medan David och jag tog plats inne i ett gömsle, tömde Fernando innehållet i hinken. Det visade sig vara stora benbitar, sjok av svål och halva grisskallar, men tydligen fanns det tillräckligt med kött kvar för att attrahera traktens gåsgamar.

Det dröjde inte länge innan gamarna anlände och slog sig spanande ner på klipporna runt matplatsen.

Kanske var det till och med så att åsynen av den gröna landrovern fick gamarna att inse att det vankades mat. Det dröjde nämligen bara några få minuter innan vi hörde tunga vingslag, och så slog den första gamen till på en klippa 50 meter bort. Snart kom ännu en, så ytterligare en och strax var luften fylld av vingar och vingbrus. Efter lite avvaktande spaning från omgivande klippor, började sedan de modigaste hoppande ta sig fram mot godsakerna – och så var festen i full gång.

Varför ska den där figuren ha allt? Kan inte vi också få vara med?

Vilket liv och vilket kiv det var! Gamarna försökte imponera på varandra och gav varandra tjuvnyp. Men på något sätt verkade det ändå mera som komik än allvar. Mer än en gång gick mina tankar till Disney-versionen av Kiplings Djungelboken och gamarna som sitter och träter med varandra i slutet av den tecknade filmen.

En gåsgams sätt att visa sig tuff och dominant.

Men visst finns det en hierarki (eller hackordning om ni så vill) bland gamar. I början var det i princip bara äldre fåglar nere vid matplatsen medan ungfåglarna väntade i periferin. Först när de äldre tagit för sig, fick ungdomarna en chans. Mot slutet var elva av tolv gamar på matplatsen årsungar.

Vilken skillnad det var på äldre fåglars självsäkra sätt att närma sig matplatsen (överst)
och ungfåglarnas mera undergivna attityd (nederst)!

Det tog en halvtimma. Sedan hade allt kött skrapats bort från benbitarna som låg kvar – kanske inte skinande vita men väl kalätna. De äldre gamarna hade då redan gett sig iväg och ungfåglarna började ledsna och hoppade på typiskt vis iväg jämfota.

Kommentar överflödig.

Senare på dagen besökte vi några andra dalgångar på väg söderut mot dagens etappmål Monsanto. Två gamla kungsörnar och flockar med blåskator noterades men mestadels kändes landskapet fågeltomt vid denna tid på året.

Monsanto är precis som Figueira de Castelo Rodrigo en välbevarad gammal by på en höjd, och precis som denna sträcker sig historien ända tillbaka till medeltiden. Vi tog in på ett elegant hotell som delvis drivs som en hotellskola, och medan jag satte mig att skriva dessa rader i mitt rum på tredje våningen gick David ut på sin balkong på den andra våningen. Därifrån såg och fotograferade han i det sista skymningsljuset två vitgumpade seglare som drog omkring bland alla svalor. Dessa seglare är relativt sentida invandrare från Afrika som nu verkar expandera på Iberiska halvön. De är tidigare inte kända från denna plats.

Det är bara att hoppas att de vaknar tidigt i morgon så att även jag och guiden Fernando får se dem!


(AW)