lördag 19 september 2015

Nordöstra Portugal, 18 september - vördnad


Kontrasterna kunde knappast ha varit större. Från havet och havsluften åkte vi till höglandet nära spanska gränsen och den lilla orten Figueira de Castelo Rodrigo, och från det stora, bullriga och lite tråkiga turisthotellet Soleil i Peniche har vi bytt till ett charmigt och mycket trivsamt litet hotell som heter Casa de Cisterna.

Jag blev hämtad strax efter kockan 13:30 av den portugisiske biologen Fernando Romão som dessförinnan hade plockat upp den brittiske journalisten David Campbell på flygplatsen i Lissabon. David arbetar för Birdguides.com, ett online-magasin om fåglar. Via en god lunch på Nos dos Corvos, restaurangen längst ut på udden i Peniche for vi inåt och uppåt landet. Det sistnämnda i dubbel bemärkelse eftersom vi både for mot nordost och upp mot höglandet. Figueira de Castelo Rodrigo ligger på 800 meters höjd över havet nära den spanska gränsen, inte så långt från Salamanca.

Efter inkvartering och middag skulle det bli en sen tur till ett område längs floden Douro med många hällristningar. Vi for iväg i mörkret med en fyrhjulsdriven bil körd av hotellets ägarinna som också är auktoriserad guide för dessa ristningar. De finns på en plats som heter Penascosa och är av ett helt annat slag än svenska hällristningar, såväl i ålder som utförande mera påminnande om de berömda grottmålningarna i Altamira-grottan. Ristningarnas ålder har inte gått att fastställa mer än att de är mellan 15 000 och 35 000 år gamla.

Via en lång skumpig nedfart på en slingrande grusväg kom vi till området med ristningarna. Det var beckmörkt och vi hade en fantastisk stjärnhimmel ovanför oss. Två rävar for som skott över vägen, men vi spanade utan resultat efter nattskärror och ugglor. Annars finns det bland annat berguv i branterna längs floden.

På denna häll syns bland annat en uroxe överst och huvudet av en vildhäst.

Sedan de första ristningarna påträffades har man hittat liknande på flera ställen i detta område. Alla ristningarna föreställer djur, genomgående flocklevande och nomadiska arter. De ristningar vi såg visade uroxe, stenbock, vildhäst, ett hjortdjur och lax. De var framställda med lite olika teknik och alldeles uppenbart av olika människor. I särskilt några av fallen var det en människa med konstnärliga anlag som var upphovsman.

Ännu en häst, eller egentligen två. Arkeologerna har tolkat denna bild
som att den visar en hingst som betäcker ett sto.

Vid den tiden som ristningarna gjordes täcktes fortfarande stora delar av norra Europa av inlandsis. Iberiska halvön var isfri, men det rådde ett tämligen kallt klimat och landskapet dominerades av stora grässtäpper. Där levde hjordar av gräsätare, medan man tror att de människor som följde djuren oftast slog sig ner i de mera skyddade floddalarna.

Hällarna ligger i floden Douros ravin och sannolikt var lax en viktig födokälla.

Det var utan tvekan helt rätt att besöka området i mörkret. Med sned belysning från en ficklampa kom de bäst till sin rätt. Det var en stark känsla att stå där i mörkret och betrakta verken av människor som levde här för många tusen år sedan, tidiga Homo sapiens sapiens på den europeiska kontinenten. Åtminstone jag fylls av stark respekt vid sådana här tillfällen.

Det är för väl att man lyckats rädda området till eftervärlden. Men det var nära att ristningarna hade dränkts under vatten. När de hittades fanns det planer på att anlägga en större damm i området, lik dem som finns längs väldigt många andra floder på Iberiska halvön. Nu blev det inte så och platserna med ristningar har istället blivit tämligen välbesökta turistattraktioner.


(AW)