onsdag 18 februari 2015

Kungsörnen

Kungsörnen flyger iväg med en stor gren i klorna.
Foto (genom tubkikare): Christopher Gullander

Bortsett från en liten flock talgoxar och några sisande kungsfåglar var vandringen genom skogen händelsefattig. Men spåren i snöfläckarna på skogsvägen visade att det under de senaste timmarna rört sig en hel del däggdjur i området. Vi såg färska spår av rådjur, räv, hare och ekorre och lite äldre spår av älg. Att döma av de hårt betade lärkplantorna på Gudrun-hygget intill vägen, måste trakten hysa ganska gott om älg.

Syftet med vårt besök var att om möjligt kontrollera om ett kungsörnspar var på plats. Vi kom fram till en bra utsiktsplats nästan en kilometer från den sluttning där örnarna häckat de senaste åren. Sedan ett gammalt boträd blåste ner under just stormen Gudrun har de alternerat mellan två boplatser, den ena i en tall och den andra i en gran. Dessa träd skymdes för oss av en höjd men vi räknade med att ändå kunna se örnarna om de var uppe och flög.

Framför oss bredde ett hygge ut sig. En del av detta hygge avverkades för några år sedan, men den bortre delen (närmast örnbona) så sent som hösten 2013. Då sparade markägaren ett stort område runt örnarnas boträd.

Inledningsvis var det stilla. En kråka flög förbi längs en myrkant och strax därpå hördes en korp på avstånd. Men så trängde ett annat läte genom grådiset. Det var ett ganska snabbt upprepat klyi, klyi, klyi, klyi med omisskännlig rovfågelklang. Det måste vara kungsörnen, tänkte vi, och vi antog att båda fåglarna var på plats eftersom den ena ropade.

Kort därpå kom en av dem flygande ut ur dungen och slog till i en gles talltopp. Att döma av både proportioner och teckning var det hannen i paret. Honan ger ett allmänt sett något grövre intryck. I just detta par har honan dessutom under alla tidigare år haft en tydlig ljus bas på två av de inre handpennorna. Denna fågel var helmörk undertill.

Vi hann njuta av örnen i tubkikarna under en knapp minut innan den åter lyfte och flög iväg – med en stor tallgren i klorna. Dess uppdykande gick så snabbt att ingen av oss noterade om den hade denna gren med sig redan när den kom, men så var det nog. När den lämnade tallen, flög den nämligen iväg i stadig flykt bort från den gamla bodungen, och vi kunde följa den i ett par kilometer innan den försvann bakom en skogsridå.

Kanske var det så att den varit i ett av de gamla bona för att hämta material till ett nytt bo, beläget på en annan plats? Även om just dessa örnar oftast häckat i en och samma dunge, har de vid något tillfälle försökt på en plats ett par kilometer bort. I andra delar av landet finns också exempel på alternativbon som ligger tämligen långt från varandra.

Detta kungsörnspar har funnits i området sedan åren kring millennieskiftet. Första gången paret iakttogs var våren 1999. Då sågs de para sig och även bära bomaterial, men att döma av fåglarnas dräkter var de kanske inte könsmogna då. Men sannolikt häckade de därefter något eller några av åren efter millennieskiftet, fast då var inte boplatsen känd. Den påträffades först i slutet av 2003, och då fanns det två bon i en dunge i kanten av en vidsträckt myrmark. Talrika bytesrester tydde på att det genomförts en eller ett par häckningar på platsen.

Den första riktigt säkra häckningen på platsen genomfördes 2004. Då ringmärktes en unge i mitten av juni månad. Därefter har ungar ringmärkts på platsen även 2011 och 2013. Ungen från 2004 kunde avläsas vid en åtel på Store mosse i Småland ett par år efter ringmärkningen och ungen från 2011 sågs vid en annan åtel i södra Västergötland hösten 2013. I båda fallen hade de alltså klarat sig genom den flaskhals som det första levnadsåret är för unga kungsörnar.

Förutom detta kungsörnspar har vi haft två andra par som häckat i Halland. Det ena av dessa par försvann spårlöst vårvintern 2009 och det andra försvann under 2011. Under denna vinter har det emellertid åter setts två adulta kungsörnar på en av platserna. Vi kan bara hoppas på en återetablering.

Anders Wirdheim

En av de kungsörnsungar som vuxit upp i Halland (2011). Den kan knappast ha klagat på utsikten!
Foto: Thomas Andersson/N (i samband med ringmärkning)