fredag 30 augusti 2013

Örngott



En av de sista dagarna i augusti besökte jag den dunge där det numera enda kända halländska kungsörnsparet häckar. Detta par har funnits i trakten sedan milennieskiftet, och sannolikt är det samma fåglar idag som då. Genom åren har de producerat ett antal ungar, varav tre blivit ringmärkta – senast en denna sommar.

När jag närmade mig boträdet skymtade jag en skugga över trädtopparna. Det visade sig vara årets ungfågel, och den gjorde en lov över mig för att spana in fridstöraren. Unga kungsörnar i alldeles fräsch dräkt är fantastiskt vackra – mörkt chokladbruna med vita partier på vingar och stjärt och gyllengul nacke. Det gladde mig att denna unge såg både stark och frisk ut eftersom den kläcktes förhållandevis sent på säsongen.

Mitt egentliga ärende till boträdets närmaste omgivningar var att titta efter bytesrester. Det har jag gjort de flesta år som örnarna häckat i denna dunge, och det är intressant att se vad som står på deras meny. Förutom rakt under boet finns det bytesrester där örnhannen har sin ”styckningsplats”. Han sitter uppenbarligen då gärna på de nedre grenarna i en ganska grov tall eller på en stubbe med bra sikt.

Bytesresterna utgörs främst av skelettdelar, men det ligger ofta även fjädrar från de fåglar örnarna tar. Med åren har jag lärt mig skilja på olika kranier, men enskilda ben får jag ofta lämna därhän. En gång för snart tio år sedan tog jag med en påse med ben till Naturhistoriska riksmuseet och fick dem examinerade av en expert. Just det året utgjordes bytesresterna huvudsakligen av ben från gäss och tranor, men där fanns även skelettdelar av hare, orre, korp och dovhjort! Det sistnämnda var ett lårben från en liten kalv, och möjligen hade örnen hittat en förolyckad kalv i något av de hjorthägn som finns i närheten av boplatsen. Det är knappast troligt att örnen flugit med hela hjortkalven, en sådan är nog i tyngsta laget, utan snarare burit iväg med delar.

Att det fanns ben från korp bland bytesresterna förvånade då, men det har senare visat sig att just detta örnpar regelbundet har korp på menyn. Att döma av resterna är det i första hand unga, nyligen flygfärdiga korpar som örnarna tar. Den korp jag fann fjädrar från i år kan dock ha varit en lite äldre fågel eftersom fjädrarna var ganska slitna.

En annan art som också regelbundet står på dessa örnars matsedel är mård. Genom åren har jag hittat åtskilliga mårdskallar bland bytesresterna, vid ett tillfälle inte mindre än fyra stycken. Även i år fanns rester av en mård vid örnhannens ”styckningsplats”. Där låg även två skallar av unga rävar, rester av en hare och ben från en trana. De sistnämnda är ganska enkla att känna igen eftersom de är långa och mycket lättare än lika stora däggdjursben. På bilden här intill finns en skalle av mård och en av räv samt en handpenna från en korp.

Sannolikt tar örnhannen mårdar när dessa tvingas förflytta sig över större öppna ytor. Där är de nog lika sårbara som de är svårfångade inne i tät skog. Under alla de år jag skådat fågel och vistats i naturen har jag bara sett mård vid fem–sex tillfällen. Därmed ligger jag i lä för denna örnhanne. Han har bevisligen tagit minst tolv mårdar genom åren, och då är det nog ändå bara en bråkdel av alla hans byten som jag hittat rester av.