tisdag 24 september 2013

När störande fåglar blir till en fix idé


Häromdagen gjorde jag en utflykt över länsgränsen i sydost och in i Småland. Anledningen var ett möte i Markaryd föranlett av att ett antal villaägare kände sig störda av en mindre skrattmåskoloni. Jag var där som representant för SOF och min roll var närmast försvarsadvokat för skrattmåsarna.

Egentligen är det märkligt, men samtidigt som strandnära boende upplevs som det allra mest åtråvärda i bostads-Sverige, får naturen inte tränga sig på. Vi vill bo med utsikt över sjö eller hav, men detta ska vara på våra villkor. Vi vill ha tillgång till naturen men enbart valda delar av den.

Redan tidigt på mötet hävdade en av villaägarna att måsarna förpestar tillvaron fem månader om året. Redan det är en kraftig överdrift. De skrattmåskolonier vi har här i Halland börjar ”befolkas” i april månad och de töms på fåglar i början av juli. Under denna högst tre månader långa period är det främst i samband med störningar som fåglarna är riktigt ljudliga och hörs mycket. Den allra mesta tiden handlar det istället om ett lågmält sorl.

För fågelskådare och andra naturintresserade innebär ljudet från en skrattmåskoloni en starkt positiv signal. Vi vet nämligen att det tillsammans med, och i skydd av, skrattmåsarna ofta förekommer andra fåglar, t.ex. änder och doppingar. Men så såg inte villaägarna vid sjön i Markaryd på saken. För dem fanns det bara en lösning: Måsarna måste bort!

Sedan kolonin etablerades på den lilla ön i sjön har det gjorts flera (illegala) försök att bli kvitt dem. Människor har varit i land på ön under häckningstid och man har på olika vis försökt skrämma bort måsarna. Men de har hållit sig kvar även om deras häckningsframgång säkert har varit dålig de år de utsatts för störningar. Det hör till saken att sjön är förhållandevis näringsrik och dessutom ligger granne med en stor fotbollsplan vars inbjudande gräsmatta är en viktig födosöksplats för skrattmåsarna. Så det är nog ingen tillfällighet att måsarna slagit sig ner just här.

Vi lever i en värld där vi omges av artificiella ljud. Trafikbuller, musik, trädgårdsredskap och mycket annat finns snart sagt alltid i bakgrunden. Men märkligt nog har människor en förvånansvärt stor tolerans mot dessa ljud. Samtidigt verkar det som om toleransen mot mera naturliga ljud minskar. Som representant för både den nationella och den lokala ornitologiska föreningen får jag många telefonsamtal som handlar om just störande fåglar. Det blir fler och fler samtal år från år, och det är också allt flera arter som upplevs som störande.

Numera handlar det inte enbart om kråk- och måsfåglar utan om duvor, koltrastar, tornseglare, svalor och mesar. Det är alldeles uppenbart att många människor har fjärmat sig så mycket från naturen att de numera har svårt att hantera densamma. Det är också uppenbart att det lätt blir till hönor av fjädrar. När man skrapar på ytan, visar det sig ofta att störningarna egentligen är små, men trots det biter inga argument. Fågeln eller fåglarna ska bort – för den störde finns ingen annan lösning. Redan en enda liten ljudyttring från fågeln kan folk att gå igång. Det blir till en fix idé.